Logo

tel: +386 (0)4 29 273 20
gsm: +386 (0)31 309 597
e-pošta: ursic@ursic.si

 

SERVIS
gsm: +386 (0)41 774 827
gsm: +386 (0)41 649 015
ob delavnikih od 7.00 do 20.00
ter ob sobotah od 8.00 do 12.00

Pladnji so pomemben del opreme v vsaki pekarski in slaščičarski delavnici, prodajalni kruha in še posebej v vsaki industrijski pekarni...

Služijo kot nosilci izdelkov v statičnih napravah za fermentacijo, ohlajanje, zamrzovanje, skladiščenje ter pekarskih pečeh, kjer jih v glavnem uporabljamo v vozičkih. Pladnje lahko uporabljamo tudi v hladnih ali toplih prodajnih tekah kot nosilce gotovih izdelkov. Posebno poglavje predstavljajo pladnji, izdelani po naročilu, za uporabo v avtomatskih industrijskih sistemih.

pladnji line

Pladnji predstavljajo precej velik strošek. Najprej kot investicija, nato pa kot logistični izziv, saj jih je potrebno pravilno vzdrževati, shranjevati ter premikati med fazami proizvodnega procesa.

Da bi bila življenjska doba pladnjev čim daljša, je poleg skrbne nege, pomembna tudi pravilna izbira pladnja. Tu je poleg ustrezne oblike in dimenzije, ki ustrezata izdelku in napravi, v kateri pladnje uporabljamo, pomemben tudi material in način izdelave pladnja.

Dejanska obstojnost pladnja se pokaže pri peki. Standardni pladnji, ki jih nudimo v podjetju Uršič, so izdelani iz AlMn legirane pločevine. Ta material se je pri konstantni obremenitvi s temperaturo ca. 230°C,  na daljši rok izkazal za bolj stabilnega, kot predhodno uporabljani material AlMg3. AlMn je v primerjavi z AlMn3 tudi temperaturno obstojnejši, kar so pokazale raziskave neodvisnega inštituta RWHT iz Aachna.

Pladnji so glede na namen uporabe, lahko izdelani iz gladke ali luknjičaste pločevine, debeline 1,5 mm ali 2,0 mm. Lahko so ravni ali valoviti, ki jih uporabljamo za francoske kruhe in različne štručke. Na voljo so tudi posebne izvedbe pladnjev za posebne zahteve.

Običajni premer luknjice klasičnega pekarskega luknjičastega pladnja je 3 mm. Pri nas so na voljo tudi pladnji z luknjicami premera 2 mm. Razlika se pokaže na podu pečenega izdelka:

1. Običajni luknjičasti pladnji s premerom luknjice 3 mm.

.

pladnji 3mm

Sveže testo se posede v luknjice, kar se pri pečenem izdelku opazi kot tipičen vzorec peciva s pekača.

.

2. Mikro luknjičasti pladnji s premerom luknjice 2 mm

.

pladnji 2mm

Sveže testo se ne poseda v luknjice tako zelo, pod pečenih izdelkov je bolj gladek.

.

Glede na namen in intenzivnost uporabe, izbiramo med različnimi izvedbami robov. Robovi dajejo pladnju določeno stabilnost in priročnost.

Za uporabo v rotacijskih in drugih pečeh na vozičke, konvekcijskih pečeh, pa tudi običajnih etažnih pečeh, večinoma uporabljamo 2-, 3- ali 4- robe pladnje. Za kakšno izvedbo robu se bomo odločili, je do neke mere odvisno od navad in intenzivnosti uporabe. Na izbiro dodatno vpliva tudi način dela. Nekateri stroji za čiščenje in pranje pladnjev pogojujejo obliko robov pladnja. Tudi pri nekaterih proizvodnih strojih je potrebno preveriti, s kakšnimi pladnji lahko obratujejo, napr. pri strojih za oblikovanje keksov.

Deloma na izbiro robu pladnja vpliva tudi način skladiščenja in transporta pladnjev. Npr. pladnje z robovi v izvedbi pod kotom, lahko bolj stabilno zlagamo drug na drugega,…

Na voljo so tudi pladnji brez robov za posebne namene in zahteve.

.

Pomembna odločitev pri izbiri pladnja, je tudi prevleka proti lepljenju izdelkov.

Izbiramo lahko med teflonskimi in silikonskimi prevlekami, izbira pa je odvisna od namena uporabe:

 • TOP COAT extra, 3-slojni FEP prevleka proti lepljenju, za izdelke z visoko vsebnostjo sladkorja in temperature peke do 205°C.

 • TOP COAT nova, 2-slojni PTFE/PFA prevleka proti lepljenju, za zamrznjene izdelke in običajno pekovsko pecivo v obrtniških obratih, za temperature peke do 260°C.

 • TOP COAT special, 3-slojni PTFE/PFA prevleka proti lepljenju, za vse vrste testa, posebej primeren za pšenično testo, omejeno uporaben za izdelke z zelo visoko vsebnostjo sladkorja, za temperature peke do 260°C.

 • SILIKON KAVČUK-RDEČI - primeren za vse vrste izdelkov

 • SILIKON GLACE - primeren za vse vrste izdelkov, idealen pa za izdelke z večjo vsebnostjo sladkorja

Vse prevleke ustrezajo veljavnim predpisom za uporabo materialov v živilski industriji:

EG 1935/2004, 80/590/EWG, 89/109/EWG, FDA CFR21, BfR, BGA.

Poleg navedenih pekarskih pladnjev, so v naši ponudbi na voljo tudi specialni pladnji za posebne namene in izdelke. To so pladnji z modeli-utori, za peko hamburgerjev in hot-dog štručk, ter modeli-kasete, za peko t.i. kasetnih kruhov, kot. je napr. toast, polnozrnati posebni kruhi, sadni kruhi,…

pladnji vrste1

---------------------------------------------

UPORABA IN NEGA PLADNJEV

Če želimo, da bo življenjska doba naših pladnjev čim daljša, jih moramo ustrezno negovati.

-  Površina novih Al pladnjev brez prevleke proti lepljenju, je lahko nekoliko mastna zaradi ostankov maščobe oblikovalnega stroja za pladnje. Pred uporabo je potrebno pladnje oprati v pomivalnem stroju pri temperaturi 60°C, ter dobro posušiti.
.

-  Posebno skrbno nego zahtevajo pladnji in modeli s prevleko proti lepljenju.

 • Pomembno je, da praznih pladnjev in modelov ne vsajamo v peč pri delovni temperaturi peke.
 • Prav tako izdelkov na pladnjih ali v modelih s prevleko, ne režemo.
 • Pred uporabo morajo biti popolnoma suhi, ker se sicer testo v nasprotnem primeru lepi na površino in uničuje prevleko.
 • Za čiščenje ne smemo uporabljati nobenih ostrih predmetov, nožev, strgal ali trdih krtač.
 • Potrebno jih je pazljivo zlagati, da pri tem ne poškodujemo prevleke
 • Pri pranju pladnjev je potrebno  paziti, da ne uporabljamo neprimernih in agresivnih čistilnih sredstev, ki lahko poškodujejo površino. Ob zaključku pranja, jih izdatno speremo s tekočo vodo.
 • Pladnje in modele posušimo na zraku, lahko pa jih za 15 - 20 min postavimo v konvekcijsko peč pri temperaturi ca. 150°C
 • Znak, da se je življenjska doba pladnja s prevleko iztekla je, da se izdelki začno lepiti na površino. Pladnjev s poškodovano prevleko (praske ipd), pa seveda ne smemo uporabljati.

---------------------------------------------

Ponudba pladnjev: TUKAJ

Utrinki s sejma IBA 2018

Od 15. - 20.9. je v Munchenu potekal mednarodni pekarski sejem IBA,

PREBERI VEČ >

Mednarodni pekarski sejem IBA

Spoštovani!

Vabimo Vas, da nas obiščete na mednarodnem pekarskem sejmu IBA 2018, ki bo potekal v Münchnu, od 15.09. do 20.09.2018

PREBERI VEČ >

Novice iz sejma Südback 2017

Sodelavci URŠIČ d.o.o., smo se udeležili pekarskega sejma Südback, ki je potekal med 23. in 26. septembrom 2017, v Stuttgartu, v Nemčiji.

PREBERI VEČ >