Logo

tel: +386 (0)4 29 273 20
gsm: +386 (0)31 309 597
e-pošta: ursic@ursic.si

 

SERVIS
gsm: +386 (0)41 774 827
gsm: +386 (0)41 649 015
ob delavnikih od 7.00 do 20.00
ter ob sobotah od 8.00 do 12.00

Kako izbrati pravo margarino in smetano za pripravo krem in peciva v kuhinji, slaščičarni ali pekarni?

Kaj je margarina?

Margarine uvrščamo med maščobe rastlinskega izvora, saj osnovno surovino predstavljajo različna rastlinska olja
(sončnično, sojino, palmino ...). Njihova maščobno-kislinska sestava je ugodnejša kot pri maslu, saj vsebujejo
več nenasičenim maščobnih kislin.

Večji kot je delež olja v margarini, bolj mehka je njena konsistenca ter s tem margarina bolj polnovredna. Margarina je v vsakodnevni prehrani ena od pomembnejših nosilcev esencialnih maščobnih kislin in v maščobi topnih vitaminov.

Osnova sodobnih margarin so dragocena rastlinska olja in maščobe. Voda, sirotka ali jogurt ter arome pa poskrbijo za nežen okus. Za stabilno emulzijo, t.j. stabilno vezavo vode in maščobe, poskrbijo emulgatorji, kot je npr. sončnični lecitin. Ime margarina je povezano z njeno svetlečo površino in izvira iz grške besede »Margaron«, kar je grški naziv za biser.

margarine goldback

Katero margarino izbrati?

V sodobnih pekarnah, slaščičarnah in kuhinjah se uporabljajo različne margarine, ki se razlikujejo po svojih lastnostih, uporabi in funkcionalnosti. Izberemo tisto margarino, ki nam najbolj ustreza, oziroma izdelku, ki ga želimo pripraviti.

  1. Margarine za kvašeno listnato in listnato testo, pripravljeno z laminiranjem (zlaganjem)

Najboljše rezultate daje njena plastičnost, ki omogoča dolgotrajnejšo obdelavo testa v kombinaciji z ustreznim strojem za laminiranje testa.
Margarina se s postopkom laminiranja, razporedi med sloje testa. Med peko se margarina raztali, sloji testa pa se nežno razlistajo. Pečenemu pecivu pa margarina pričara čudovit vonj in okus.

Margarine so na voljo v  pakiranju v obliki plošče ali bloka. Za pripravo laminiranega testa so posebej priljubljene plošče, saj olajšajo delo.

listnato

Primer kvašenega listnatega peciva - pomemben kriterij kvalitete so dobro vidne nežne plasti.
Odlično margarino za laminirano testo, odlikuje visoka plastičnost in »raztegljivost«. Dve kilogramska plošča margarine se lahko z laminiranjem, teoretično, razvleče na površino ca. 20 m² (na 144 listov).

  1. Margarine za peko - univerzalna margarina za pripravo mase in testa

Izbor prave margarine za peko vpliva, med drugim, tudi na kvaliteto testa: kvašenega, testa za kekse, posipe in potice. Prava margarina poskrbi za homogen zames vseh sestavin, ustrezno strukturo por, volumen in svežino.

Pri pripravi kvašenega testa se med prožnim in elastičnim lepkom in škrobom v moki naredi tanek maščobni film. Lepek zato postane še posebno elastičen in prožen. Bolj kot je mehka in voljna maščoba, bolj je enakomeren in stabilen maščobni film.

Pri mešanju praškastih sestavin in krem, margarina omogoči enakomerno razporeditev vseh sestavin in dobro emulgatorsko zmogljivost ter omogoči visoko vsebnost zraka v zmesi. Lastnosti taljenja pri peki poskrbijo za strukturo in rahlost. Rezultat: pecivo z nežnim sijajem in odličnim okusom.

Kadar se margarina uporablja za testo za piškote, maščoba obda delce moke, tvori okrog njih film in jih loči med seboj. Testu daje prožnost in strukturo.

za peko

Pripravljeno s pomočjo kakovostne margarine za peko: šarkelj, sadni kruh in drobtine iz testa za posipanje peciva. Izbira margarine zagotavlja kvaliteto teh izdelkov.

  1. Kremne margarine – specialist za rahle kreme

Lastnost kremne margarine je njeno nizko tališče. Uporablja se pri stepanju in mešanju krem. Ob tem se v zmes vgradi veliko zraka, ki daje kremi volumen. Krema ostane stabilna, v ustih pa pričara posebno nežen okus.

Kreme in kremni nadevi so rahlo stepene mase, ki se uporabljajo za pripravo različnih peciv. Visoko vredna krema je rahla, gladka, svetleča in primerna za razmaz ali dekoracijo.

Harmoničen osnovni okus kremne margarine je odvisen od dodanih arom različnih okusov.

Tipični primeri izdelkov so npr. kremne torte, kremšnite, ipd.

krem marga

Izdelki pripravljeni z visoko vredno kremno margarino.
Optimalne lastnosti kremne margarine zagotavljajo, rahlo a stabilno kremo, z nežnim leskom.

  1. IDEALNA NESLADKANA SMETANA ZA SLADKO IN SLANO PECIVO, za dekoracijo in nadeve

Smetana Braims Optima:

Idealna rastlinska smetana za dekoracijo in nadeve.

Primerna je za gastronomijo - za sladko in slano pecivo – prav tako pa je odlična za izdelavo sladoledov.

Fleksibilnost in raznolikost uporabe smetane Optima, ponuja velik potencial za vse peke, ki radi izražajo svojo kreativnost. Optimo so razvili za polnjenje in okraševanje tort in parfait-ov. Ker ne vsebuje sladkorja, je prav tako odlična za uporabo v kuhinjah. Zahvaljujoč njenemu prefinjenemu okusu, je idealna za vse slano pecivo.

Recepti in več o smetani Optima: TUKAJ

Slika FantasiaCaprese

Utrinki s sejma IBA 2018

Od 15. - 20.9. je v Munchenu potekal mednarodni pekarski sejem IBA,

PREBERI VEČ >

Mednarodni pekarski sejem IBA

Spoštovani!

Vabimo Vas, da nas obiščete na mednarodnem pekarskem sejmu IBA 2018, ki bo potekal v Münchnu, od 15.09. do 20.09.2018

PREBERI VEČ >

Novice iz sejma Südback 2017

Sodelavci URŠIČ d.o.o., smo se udeležili pekarskega sejma Südback, ki je potekal med 23. in 26. septembrom 2017, v Stuttgartu, v Nemčiji.

PREBERI VEČ >